Νότες… αρωμάτων

 Όπως στη μουσική οι νότες συνθέτουν ένα μουσικό έργο, έτσι και στην αρωματοποιία, οι “νότες” απαρτίζουν τη σύνθεση και ξετυλίγουν την ιστορία κάθε αρώματος…

 Η μυρωδιά ενός αρώματος συνδέεται με τις πιο δυνατές αναμνήσεις μας, ξυπνά συναισθήματα, ζωντανεύει στιγμές, ελκύει και σαγηνεύει τους γύρω μας, αφήνοντας την προσωπική μας σφραγίδα!  

Οι νότες των αρωμάτων (τα συστατικά δηλαδή που συνθέτουν ένα άρωμα) χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τις νότες κορυφής, τις μεσαίες ή νότες καρδιάς και τις νότες βάσης, που όλες μαζί αποτελούν την αρωματική πυραμίδα.  

Νότες κορυφής

Είναι αυτές που γίνονται αντιληπτές πρώτες, δηλαδή αμέσως μετά την εφαρμογή του αρώματος. Μπορεί η διάρκειά τους να είναι μικρή (5΄-15΄), όμως είναι αυτές που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον όταν δοκιμάζουμε ένα άρωμα. Οι τυπικές νότες κορυφής περιλαμβάνουν συνήθως στοιχεία εσπεριδοειδών (περγαμόντο, λεμόνι, άνθος πορτοκαλιάς κ.ά.), φρούτων (μούρα, γκρέιπφρουτ, ροδάκινο κ.ά.) και φρέσκα βότανα (βασιλικό, φασκόμηλο, λεβάντα κ.ά.).

Μεσαίες νότες

Είναι αυτές που αποτελούν την “καρδιά” ή το κύριο σώμα του αρώματος και αναδύονται όταν οι νότες κορυφής αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Αποτελούν το θεμέλιο κάθε αρώματος και καθορίζουν το “χαρακτήρα” του. Εδώ κάνουν την εμφάνισή τους πολλαπλοί συνδυασμοί συστατικών.

Νότες βάσης

Αρχίζουν να αναδύονται όταν οι νότες κορυφής εξατμιστούν πλήρως, τριάντα λεπτά περίπου μετά την εφαρμογή του αρώματος και έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια στην αρωματική πυραμίδα. Συνδυάζονται με τις μεσαίες νότες και προσθέτουν περισσότερο βάθος και ένταση στην αρωματική σύνθεση.